Radonbrønn/radonsug

Viftesystem

Hva er radonbrønn / radonsug?

Radonbrønn/Radonsug er et viftesystem som vanligvis plasseres så sentralt i bygget/boligen som mulig, avhengig av bygningens konstruksjon, boligtype og romfordeling. For å minimere eventuell sjenanse, etableres radonsuget vanligvis i en bod eller et lignende rom. Alternativt kan det være aktuelt å installere brønnen/radonsuget utendørs langs fundamentet med vårt spesialtilpassede innkassingssystem.

Radonbronn Radoninspektoren

Denne metoden er den mest brukte for å redusere radonkonsentrasjonene i bygg og boliger. Metoden fungerer ved å skape et undertrykk under betongsålen, slik at luft fra bakken og grunnen under bygningen suges opp og fjernes før den når innemiljøet. Radonbrønn/Radonsug har vist seg å være den mest effektive og pålitelige metoden for å redusere radonkonsentrasjoner i innemiljøet, og vårt erfarne team vil kunne veilede deg gjennom hele prosessen.

 • STEG 1. Etter at utstyr og verktøy er satt opp, vil montøren begynne å kjernebore et 132 mm hull i betongsålen på boligen.
 • STEG 2. Når man har boret gjennom betongsålen, graver montøren ut for hånd ca. 30 til 40 liter med pukk/stein. Deretter lager man et dråpeformet rom under betongsålen.
 • STEG 3. Viften monteres på veggen over hullet/brønnen. Deretter føres røret ned fra viften til det borede hullet i betongsålen, og man tetter rundt røret med akryl (Tech7).
 • STEG 4. Montøren gjennomfører på dette stadiet det vi kaller en trykktest. Trykktesten innebærer at han vil bore et hull på 5 mm så langt unna selve radonbrønn hullet som mulig. Deretter vil han slå på radonviften, og når den har gått i en liten periode, vil vi sette et trykktest måleapparat ned i det 5 mm borede hullet. Når dette er gjort, vil vi kunne få gode indikasjoner på om det er trykkendringer under betongsålen på bygget/boligen. Det er viktig å merke seg at trykktesten kun er en indikator og ikke gir et endelig svar på om brønnsystemet fungerer. Det må gjennomføres en måling før man kan stadfeste et resultat.
 • STEG 5. Når trykktest måling er gjennomført så begynner oppkobling av lydfelle over viften, så rørfører man seg til nærmeste yttervegg der man deretter etablerer avkastet.
Les mer om:

   Radontiltak i boliger fortsatt effektive etter 15 år
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA)

Til toppen
0
  0
  Din handlekurv
  Vognen din er tomGå tilbake til butikk