Radonsug Illustrasjon Kakibue

Radontiltak

Radontiltak refererer til tiltak og metoder som implementeres for å redusere eller eliminere radonkonsentrasjoner i bygninger og bolig. Radon er en naturlig forekommende radioaktiv gass som dannes ved nedbrytning av uran i jord, berggrunn og vann. Det kan trenge inn i bygninger gjennom sprekker i fundamenter, gulv og vegger, samt via rør og kabler. Høye nivåer av radon innendørs utgjør en helserisiko fordi langvarig eksponering kan føre til lungekreft.

Hva er det beste radontiltaket?

Våre radontiltak er utformet for å håndtere svært høye radonnivåer og sikre et tryggere innemiljø for deg og din familie.

Radonvifte
– Svært kraftig med avanserte egenskaper.

Vi tilbyr radonvifter designet for innendørs og utendørs veggmontering som tåler det norske værharde klimaet helt ned til -35 C. Radonviftene er utstyrt med lydfelle og regulator for viftehastigheten. Disse radonviftene gir et effektivt undertrykk under betongsålen på boligen din og bidrar til å redusere radonnivåene raskt, samtidig som de sikrer minimal støy og optimal ytelse.

Radonsug / radonbrønn
– Den mest brukte og effektive metoden for å redusere dine radonnivåer.

(Direktoratet for strålevern skriver også tydelig på sine hjemmesider at radonbrønn er det mest effektive saneringstiltaket mot radon, se www.dsa.no)

Radonsug / radonbrønn er blant de mest anvendte, optimale og pålitelige metodene for å bekjempe radonproblemer. Denne metoden er spesielt egnet der boligen har et porøst lag under betonggulvet mot grunnen, for eksempel pukk, sprengstein eller en miks som de aller fleste boliger har. Ved å installere et radonsug-system, kan vi effektivt skape undertrykk under betongsålen, trekke radongassen ut av bygningens grunn og lede den trygt ut i friluft, der den ikke utgjør en trussel for inneluften.

Hvor plasserer jeg et radonsug?

Ikke bekymre deg, vi har funnet gode løsninger i flere tusen boliger rundt om i Norge.

Radonsug er et viftesystem som helst bør plasseres så sentralt i bygget/boligen som mulig, avhengig av bygningens konstruksjon, boligtype og romfordeling, men det er ikke et must. For å minimere eventuell sjenanse etableres radonsuget vanligvis i en bod eller et lignende rom. Alternativt kan det være aktuelt å installere radonsuget utendørs langs fundamentet med vår spesialdesignede radonvifte – bygget for det harde norske klimaet.

Radonsug brukes i 99% av alle tilfellene der man har for høye radonkonsentrasjonene i boligen. Metoden fungerer ved å skape et undertrykk under betongsålen, slik at luft fra bakken og grunnen under bygningen suges opp og fjernes før den når innemiljøet. 

Radonsug har vist seg å være den absolutt mest effektive og pålitelige metoden for å redusere radonkonsentrasjonen i innemiljøet, sett over en 20 års periode, og vårt erfarne saneringsteam vil kunne veilede deg gjennom hele prosessen. 

(Statens strålevern skriver også tydelig på sine hjemmesider at radonbrønn er det mest effektive saneringstiltaket mot radon)

Etter 15 år viser det seg at tiltakene mot radon i 274 boliger, gjennomført på begynnelsen av 2000-tallet, fortsatt er effektive, etterkontrollert i 2019. Radonnivåene forblir stabile og på samme nivå som umiddelbart etter tiltakene ble gjennomført. Disse boligene gjennomførte tiltak mot den radioaktive gassen radon i perioden 1999-2003, med økonomisk støtte fra staten gjennom en tilskuddsordning. Tilskuddsordning blir dessverre avviklet. 

Mer om denne rapporten kan du lese på DSA sine hjemmesider

Helsemyndighetenes anbefalinger

Helsemyndighetene i Norge anbefaler at radonkonsentrasjonen i oppholdsrom ikke overstiger 100 Bq/m³ (becquerel per kubikkmeter luft), og at det bør iverksettes tiltak hvis konsentrasjonen er over 200 Bq/m³.

For mer informasjon om radontiltak kan du besøke nettsidene til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), som gir detaljert veiledning og råd om radonmåling og -reduksjon.

Til toppen
0
    0
    Din handlekurv
    Vognen din er tomGå tilbake til butikk