Borettslag Radoninspektoren

Sameie/borettslag

Statens Strålevern opplyser at hvis det er målt radonnivåer over 100 Bq/m3, bør det gjøres tiltak for å redusere nivået.

Det er styrets ansvar i sameiet og borettslaget å gjennomføre forsvarlig vedlikehold. Statens Strålevern anbefaler alle som bor i første etasje, bakkeplan eller i en av de tre laveste etasjene over bakkeplan, å måle radon.

Vår anbefaling er derfor at styret i borettslaget/sameiet gjennomfører radonmålinger for å forsikre seg om at det ikke er radonnivåer over tiltaksgrensen i boligene.

Radonmåling i et sameie/borettslag

I Norge varer målesesongen fra 15. oktober til 15. april. Dette må gjøres med sporfilm, som du kan finne i nettbutikken. I et borettslag eller sameie bør du helst måle i et oppholdsrom, for eksempel stue eller soverom, og det skal være minimum en sporfilm per etasje. Anbefalt utplassering av sporfilm i en leilighet er å ha en i stuen og en på hvert av soverommene som er i bruk.

En lokal kontaktperson i borettslaget eller sameiet, for eksempel et styremedlem eller vaktmester, bør håndtere prosessen med utplassering av sporfilmene, innhenting og registrering. Det er mulig at beboerne gjør det selv, men vi anbefaler det ikke.

Hvem har ansvaret?

Kilde: Advokat Henning Lauridsen, Norges Boligbyggerlag

– Er radonkonsentrasjonen i luften for høy, bør borettslag og boligsameier iverksette tiltak, sier advokat Henning Lauridsen i NBBL. Andelseieren er ansvarlig for det indre vedlikeholdet av sin bolig og borettslaget har ansvaret for vedlikeholdet av alt fellesareal. I tillegg er borettslaget også ansvarlig for vedlikehold av deler av bygningsmassen.

Borettslaget har ansvaret – Etter min vurdering bør ansvaret for tiltak mot radon tilhøre borettslagets vedlikeholdsplikt, sier Lauridsen. Det samme vil være tilfelle i et boligsameie, fordi fordelingen av vedlikeholdsplikten er identisk i et borettslag og i et boligsameie. Når må styret iverksette tiltak? Advokat Lauridsen presiserer at styret er ansvarlig for et forsvarlig vedlikehold av eiendommen, og anbefaler å følge Statens Stråleverns råd. De anbefaler alle som har oppholdsrom i underetasjer, eller i en av de tre laveste etasjene over bakkeplan, å måle radonkonsentrasjonen.

Radon forekommer i alle slags bygninger, og radonmålinger bør gjennomføres i alle bygninger der mennesker oppholder seg. Statens Strålevern sier tiltak må iverksettes når radonkonsentrasjonen i oppholdsrom overstiger 100 Bq/m3. Hvor ofte bør det måles? Statens strålevern anbefaler regelmessige radonmålinger, og alltid etter ombygninger.

Radonkonsentrasjonen kan endres over tid pga. setningsskader, ombygging, endring i ventilasjonsforhold, og endringer som følge av grave- eller sprengningsarbeider i nærområdet.

Radon er borettslagets ansvar! Lauridsen mener at Statens Stråleverns anbefalinger er tungtveiende argumenter for at styret bør iverksette tiltak dersom målinger viser at grensen overskrides. Et forsvarlig vedlikehold av eiendommen innebærer at styret sørger for at det blir gjort noe med skadelige radonkonsentrasjoner i luften.

Kontakt oss for
kostnadsfri befaring
- eller andre spørsmål

Vi setter stor pris på å høre fra deg!
Send oss en melding og vi vil kontakte deg så raskt som mulig.

Til toppen
0
    0
    Din handlekurv
    Vognen din er tomGå tilbake til butikk