Icon

Post- og besøksadresse

Radoninspektøren/Radon Gruppen Norge ASOrg nr 931 825 674-Kunnskapsveien 613430 Spikkestad
Icon

Adresse

Hovedkontor / ØstOslo/AskerKunnskapsveien 613430 Spikkestad


Hovedkontor / VestStavangerForusparken 24031 Stavanger


Øvrige lokasjonerKristiansandBarstølveien 31-35 4636 Kristiansand---BergenLønningsvegen 475258 Regus, Blomsterdalen---ÅlNordbygdevegen 2036 3570 Ål---LillehammerGudbrandsdalsvegen 196 2619 Lillehammer---TrondheimHarry Borthens vei 13 7040 Trondheim---Tromsø/ Nord-Norge Gaskavuovdi 43, 9731 Karasjok
Icon

Telefon

23 20 18 50-Radoninspektøren er tilgjengelig 7 dager i uken. Fra 07.30 - 22.00.(Vi har 2 timer svargaranti).
Icon

E-post

Send Radoninspektøren mail på:hei@radoninspektoren.no-eller benytt kontaktskjemaet under.

Kontakt oss for
kostnadsfri befaring
- eller andre spørsmål

Vi setter stor pris på å høre fra deg!
Send oss en melding og vi vil kontakte deg så raskt som mulig.

Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på en rekke ofte stilte spørsmål som våre kunder kan lure på.
Finner du ikke svaret du leter etter, kontakt oss – og vi vil med glede gi deg den informasjonen du søker.

Radoninspektøren hjelper deg hvor enn du måtte befinne deg i Norge – fra nord til sør.

Se høyere opp på denne siden for våre besøks- og postadresser.

Radon er en usynlig, luktfri og smakløs edelgass som dannes naturlig fra nedbrytning av uran i jorden. Det kan sive opp gjennom bakken og komme inn i bygninger, spesielt eneboliger og leiligheter som ligger på bakkeplan. Radon befinner seg delvis over hele landet, radonkartet gir dessverre ikke et korrekt bilde av områdene som har for høye radonverdier. Det anbefales derfor å måle radon uansett hvor du bor i Norge.

Radonsug brukes i 95% av alle tilfellene der man har for høye radonnivåer i boligen. Metoden fungerer ved å skape et undertrykk under betongsålen, slik at luft fra bakken og grunnen under bygningen suges opp og fjernes før radon når innemiljøet.

Radonsug har vist seg å være den absolutt mest effektive og pålitelige metoden for å redusere radonkonsentrasjonen i innemiljøet sett over en 20 års periode både i Sverige, Danmark og Norge.

Direktoratet for Strålevern skriver også tydelig på sine hjemmesider at radonsug er det mest effektive saneringstiltaket mot radon. Etter 15 år viser det seg at tiltakene mot radon i 274 boliger, gjennomført på begynnelsen av 2000-tallet, fortsatt er effektive, etterkontrollert i 2019. Radonnivåene forblir stabile og på samme nivå som umiddelbart etter tiltakene ble gjennomført. Disse boligene gjennomførte tiltak mot den radioaktive gassen radon i perioden 1999-2003.

Se bilde av radonsug her

Radon er kjent for å være helsefarlig når det pustes inn over lengre tid i høye konsentrasjoner. Det er den nest vanligste årsaken til lungekreft etter røyking og kan føre til alvorlige helseproblemer hvis det ikke tas grep for å redusere eksponeringen. I Norge er det 370 kreftrelaterte hendelser i året knyttet til radon.

Radon kommer inn i boligen gjennom betongsålen med og uten sprekker, i gulvet, via vannforsyningssystemet, og andre åpninger som tillater gassinntrengning.

Du kan teste/måle hjemmet ditt for radon ved å bruke enten korttids- eller langtidstester, altså sporfilm.

Det anbefales å måle radon i minst 60 dager med sporfilm. Målesesongen varer fra 15. oktober til 15. april. Alternativt kan man måle radon med en digital Airthings-måler som også er en pålitelig måte for å måle radon.

Se vår nettbutikk

Alle boliger bør ha så lave radonnivåer som mulig og innenfor anbefalte grenser – satt av Direktoratet for Strålevern: 

  • Tiltaksgrense på 100 Bq/m³ 
  • Så lave nivåer som mulig – tiltak kan også være aktuelt under tiltaksgrensen som for eksempel: 40 Bq/m³ til 80 Bq/m³
  • Grenseverdi på 200 Bq/m
  • Det er ingen kjent trygt nivå av radon, det generelle målet er å oppnå så lave nivåer som praktisk mulig. Men tiltaksgrensen fra Direktoratet for Strålevern er satt på 100 Bq/m³

Les mer på DSA her

Det er viktig å bekjempe radon i hjemmet fordi langvarig eksponering kan øke risikoen for lungekreft. Reduksjon av radonnivåene kan bidra til å beskytte helsen til deg og din familie. Man bør også tenke på at boligen en dag skal selges videre og hvilket ansvar du tar som eier av en bolig med for høye radonverdier.

Korttidsradontester varer i 7 dager, mens langtidstest skal henge i boligen i minst 60 dager før innsending til laboratoriet.

Langtidstester gir vanligvis mer pålitelige resultater og er bedre egnet til å vurdere gjennomsnittlige radonkonsentrasjoner over tid, da får man godkjent dokumentasjon på årsmiddelverdi.

Se vår nettbutikk

Ja og nei. Det er ingen forskning som tyder på at tetting av sprekker i gulvet har noen betydelig effekt, selv om dette hevdes av flere på nettet.

Har romventilatorer som Mitsubishi Mini Vent og Flexit Roomie noen effekt mot radon? Ja og nei, erfaringen fra bransjen indikerer ofte det motsatte. Det er observert at slike romventilatorer faktisk kan øke radonnivåene ved å trekke radon opp fra gulvet, noe som resulterer i høyere måleverdier. Vi i Radoninspektøren har møtt flere kunder som har opplevd lavere radonnivåer på enkeltrom der slike romventilatorer er installert, men ikke i hele boligen. Dette er heller ikke en langsiktig god løsning da det er kostbart, medfører støy, noe kulde når det er veldig kaldt og krever ofte flere enheter for å oppnå delvis effekt – og selv da er det vanligvis ikke nok til å nå tiltaksgrensen.

Bare ved å utføre en radonmåling kan man fastslå om en utleiebolig har et radonproblem. Enhver som leier ut bolig har et ansvar for å sikre at radonnivået i utleieboligen er så lavt som praktisk mulig. 

Generelt sett trenger leiligheter som ligger fra og med tredje etasje over bakkenivå vanligvis ikke å gjennomgå målinger. Radonkravene gjelder for alle typer utleieboliger, uavhengig av om de leies ut av det offentlige, bedrifter eller private, inkludert leiligheter og hybler i tilknytning til egen bolig. 

Videre må tiltak for å redusere radonnivået alltid iverksettes hvis det overstiger 100 Bq/m³. Dette nivået, kjent som tiltaksgrensen i strålevernforskriften, betyr at hvis radonnivåene måles høyere enn 100 Bq/m³, enten det er 150, 400 eller 2000 Bq/m³, må tiltak gjennomføres for å redusere nivåene til det laveste praktisk mulige nivået.

Les mer om kostnadsfri befaring

Til toppen
0
    0
    Din handlekurv
    Vognen din er tomGå tilbake til butikk