Hjem » Dekningsområder radontjenester » Radon Hamar
Radon Hamar
Radoninspektøren tilbyr radonsanering i Hamar-regionen, inkludert montering av radonsug/radonbrønn og radonduk.
Hvis du har mistanke om at ditt hjem har for høye radonverdier, eller at du allerede har målt og fått høye verdier, så kan du kontakte Radoninspektøren for inspeksjon/befaring.
Etter gjennomført befaring/inspeksjon så vil du motta en tiltaksplan og en rapport – inkludert pristilbud.
Du kan ringe oss på telefon 48 47 18 03, sende oss en e-post til hei@radoninspektoren.no eller benytte skjemaet under.
Vi har lang erfaring med flere tusen installasjoner i hele Sør-Norge.
Alt fra Oslo til Bergen og Trondheim til Kristiansand – og alt i mellom.
Vi i Radoninspektøren tilbyr personlig og profesjonell service ut fra våre fire avdelinger spredt utover vårt vakre, langstrakte land. Med Radoninspektøren som din leverandør er du kun tre steg unna et radonfritt hjem. Ingen leverandører i Norge leverer de garantiene vi har:
Våre garantier
- Vi har Norges beste effektgaranti (100 Bq/m3)
- Vi har bransjens beste prisgaranti
- Vi har markedets beste produktgaranti
Våre tjenester
- Radonsanering
- Radonsug
- Radonbrønn
- Ventilasjonssystemer
- Radonduk / radonsperre
- Rådgiving
- Inspeksjon
- Befaring
Tiltaksgrense for radon
Hvilke bergarter finnes det i Hamar-regionen?
Hamar ligger i den sentrale delen av Norge, og i området rundt byen finnes det hovedsakelig to typer bergarter: sedimentære bergarter og magmatiske bergarter.
- Sedimentære bergarter er dannet av avsetninger av sedimentære partikler som sand, leire og stein som har blitt avsatt over tid og komprimert til faste bergarter. I Hamar-området består de sedimentære bergartene hovedsakelig av sandstein, skifer og kalkstein.
- Magmatiske bergarter er dannet av størkning av smeltet steinmateriale, og i Hamar-området finnes det noen små utbrudd av magmatiske bergarter, inkludert granitt og dioritt.
Det er også noen få forekomster av metamorfe bergarter i området, som er bergarter som har blitt endret av høyt trykk og høy temperatur. Disse inkluderer gneis og skifer som kan finnes i noen områder rundt Hamar.
Det er viktig å merke seg at dette ikke er en uttømmende liste, og det kan være flere typer bergarter som finnes i Hamar. Det vi vet er at mange boliger er plaget med radon i Hamar området og vi anbefaler alle å måle radonverdiene i sin bolig, dette er også anbefalt av Statens Strålevern.
Hvordan oppstår radon i Hamar-regionen?
Radon dannes når naturlige radioaktive isotoper, som uran og radium, brytes ned og avgir stråling som kan påvirke omkringliggende bergarter. Noen bergarter er mer sannsynlige enn andre til å inneholde naturlig forekommende radioaktive isotoper og kan derfor gi opphav til høyere nivåer av radon i inneluften.
De mest vanlige bergartene som kan inneholde høye nivåer av radioaktive isotoper og dermed kan gi opphav til høye nivåer av radon inkluderer granitt, skifer, gneis, og noen sandsteiner. Imidlertid vil ikke alle bergarter inneholde like høye nivåer av radioaktive isotoper, og noen steiner vil ha lavere risiko for radondannelse.
Det er viktig å merke seg at radonnivåer i inneluft avhenger ikke bare av steintypen, men også av andre faktorer som jordtype, bygningsmaterialer, og ventilasjonssystemer. Hvis du er bekymret for radonnivåene i hjemmet ditt, kan du få utført en radonmåling eller kontakte Radoninspektøren for å få mer informasjon om mulige tiltak for å redusere radonnivåene.
DU ER KUN TRE STEG UNNA ET RADON FRITT HJEM.
Eksterne linker til mer informasjon:
• Radonkart – Norges geologiske undersøkelse (ngu.no)
• Slik måler du radon – Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (dsa.no)
• Info om radon – Hamar kommune (hamar.kommune.no)
Bestillingsskjema for radonbefaring/inspeksjon